У организацији Угоститељског актива Средње стручне школе Пљевља, а у пријатном амбијенту ресторана Милет-башта, реализован је огледни час на тему „Традиционална пљеваљска кухиња“. Циљ часа био је да се ученицима, али и присутним гостима, приближе кулинарске вриједности и специфичности гастрономског насљеђа пљеваљског краја кроз практичну припрему и презентацију традиционалних јела.

Час су припремиле и реализовале наставнице Угоститељског актива, које су се побринуле за избор јела, организацију рада и вођење практичног дијела наставе. Ученици су активно учествовали у реализацији планираних активности, пружајући помоћ наставницама у припреми јела, учењу традиционалних техника и послуживању гостију. Посебну пажњу посветили су презентацији јела, гдје су кроз краћа усмена излагања представили поријекло, припремни процес и значај специјалитета као што су: пљеваљска закуска, цицвара, качамак, ћешке, кувана јагњетина и телетина, пите, приганице, традиционалне посластице …

Презентацији припремљених јела и свечаном ручку присуствовали су уважени гости, међу којима су се, поред представника управе школе, налазили и представници Регионалне развојне агенције, као и представници локалне заједнице. Њихово присуство додатно је увеличало догађај, а исказане похвале и позитивни коментари представљају потврду значаја оваквих активности за очување кулинарске традиције, промоцију локалне културе и унапређење стручних компетенција ученика.

Огледни час је протекао у радној, али свечаној атмосфери, уз висок ниво ангажованости и сарадње између наставника и ученика. Реализација часа показала је важност интеграције теоријског и практичног знања, као и потенцијал овог образовног профила који допринеси очувању културно –  гастрономског идентитета заједнице.