У циљу проширивања стручних знања и развијања практичних компетенција, ученици угоститељске групе предмета – гастрономи (одјељење II/6), као и ученици смјера кувар (одјељења I/10 и II/10), реализовали су 16. маја 2025. године екскурзију која је обухватила посјету Природњачком музеју у Подгорици и Средњој мјешовитој школи у Голубовцима.
 
Прва станица била је изложба „Биљка као зачин – У царству боја, мириса и укуса“ у Природњачком музеју Црне Горе. Ученици су се упознали са биолошким поријеклом и историјатом зачина, њиховим значајем током великих географских открића, као и са митовима, вјеровањима и културним значењима која су се развила око ових биљака. Посебно је истакнут значај зачина у савременој гастрономији, што је екскурзији дало додатну вриједност у контексту угоститељског образовања.
 
Након музејске посјете, ученици су боравили у Средњој мјешовитој школи у Голубовцима, гдје су обишли савремено опремљене кабинете практичне наставе гастрономије и ресторатерства, као и кабинете фризера, агротехничара и модерно уређену фискултурну салу. Током ове посјете имали су прилику да се упознају са актуелним методама извођења практичне наставе, као и да размијене искуства са наставним особљем и ученицима школе домаћина.
 
Екскурзију су осмислиле и организовале наставнице Јелена Станимировић, Сандра Драгаш и Татјана Чабаркапа, које су овом приликом упутиле захвалност кустоскињи Природњачког музеја Наташи Караџић на стручно вођеној презентацији и срдачном пријему, као и наставници Надици Асановић на изузетно љубазној добродошлици. Посебну захвалност су исказале управи школе на челу са директором Бојаном Струњашем, који континуирано пружају подршку иницијативама овог типа и препознају значај стручних посјета у процесу образовања и професионалне оријентације ученика, али и Секретаријату за друштвене дјелатности при Скупштини општине Пљевља који су својом финансијском подршком омогућили боравак ученика у Сарајеву.
 
Стручна екскурзија је протекла у пријатној и радној атмосфери, а ученици су се вратили богатији за нова знања и искуства која ће им бити драгоцјена у даљем образовању и будућем професионалном усавршавању.